مطالب و آموزش های حوزه برق

مطالب و آموزش های حوزه برق
طبقه بندی موضوعی

حدیث

۲ مطلب در خرداد ۱۳۹۵ ثبت شده است

آشنایی با قطع کننده حفاظت موتور MPCB 

قطع کننده های حفاظت موتور نوعی از تجهیزات حفاظت الکتریکی مخصوص می باشند که مخصوصا برای محافظت موتورهای الکتریکی طراحی شده اند. موتورهای الکتریکی کاربردهای فراوانی دارند و به عنوان محرک برای انواع تجهیزات مکانیکی مختلف استفاده می شوند و لذا بسیار مهم است که با MPCB ها به طور مناسبی محافظت شوند.

MPCB ها چندین عملکرد حفاظتی جهت ایجاد برق تغذیه ایمن برای موتورها فراهم می کند که عبارتند از:

  • حفاظت در برابر خطاهای الکتریکی مانند اتصال کوتاه، خطاهای خط به زمین و خطاهای خط به خط. MPCB می تواند خطا الکتریکی که کمتر از ظرفیت شکست آن است را قطع کند.
  • حفاظت اضافه بار موتور. معمولا این حفاظت برای MPCB قابل تنظیم است.
  • حفاظت در برابر عدم تعادل فاز و قطع فاز. هر دو مورد می تواند آسیب شدیدی را به موتور سه فاز وارد کند لذا MPCB برق موتور را به محض تشخیص این خطاها قطع می کند.
  • تاخیر حرارتی که از روشن شدن موتور بلافاصله بعد از یک خطای اضافه بار جلوگیری می کند به طوری که اجازه می دهد تا موتور خنک گردد. موتوری که بیش از حد داغ شده باشد اگر بلافاصله روشن گردد می تواند به آن آسیب وارد گردد.
  • سوئیچینگ مدار موتور. MPCB ها معمولا دارای کلیدهایی جهت این کار می باشند.
  • نمایشگر خطا. اکثر MPCBها یک نمایشگر LED دارند که در هنگام قطع خطا روشن می شود.
  • وصل مجدد خودکار. برخی از مدل های MPCB پس از مواجهه با اضافه بار موتور را پس از طی زمان خنک شدن موتور به طور خودکار راه اندازی می کند.

اصول کار قطع کننده حفاظت موتور

قطع کننده حفاظت موتور MPCB را می توان به عنوان زیرمجموعه قطع کننده مغناطیسی حرارتی به حساب آورد اما با عملکردهای اضافی که مخصوصا برای محافظت از موتورهای الکتریکی طراحی شده است. اصول پایه کار آن شبیه به تمامی دیگر قطع کننده ها CB است.

  • حفاظت حرارتی برای محافظت از موتور در برابر اضافه بار استفاده شده است. این حفاظت بر اساس  یک اتصال(کنتاکت) منبسط شونده و منقبض شونده می باشد که تغذیه موتور را در صورت تشخیص جریان بیش از حد، قطع می کند. دانستن این مطلب بسیار مهم است که حفاظت حرارتی دارای تاخیر در عکس العمل می باشد تا اجازه عبور جریان های هجومی در هنگام راه اندازی موتور را بدهد. با این حال، اگر موتور به علتی قادر به راه اندازی نباشد، حفاظت حرارتی به دلیل افزایش زمان عبور جریان هجومی تغذیه را قطع خواهد کرد.
  • حفاظت مغناطیسی هنگامی به کار می رود که اتصال کوتاه، خطای خط و یا دیگر خطاهای الکتریکی جریان بالا رخ دهد. برخلاف حفاظت حرارتی، حفاظت مغناطیسی آنی (بدون تاخیر) است تا به سرعت جریان خطاهای خطرناک را قطع کند.
  • تفاوت اصلی بین MPCB و دیگر قطع کننده ها این است که MPCB می تواند حفاظت در برابر عدم تعادل فاز و از دست دادن فاز را فراهم کند. موتورهای سه فاز به ولتاژهای متعادل در هر سه فاز جهت عملکرد موثر نیاز دارند. عدم تعادل بیش از 2 درصد برای عمر کارکرد موتور زیان بار خواهد بود. اگر ولتاژ یکی از فازها ناگهان قطع گردد تاثیر آسیب به مراتب بیشتر است زیرا موتور با دو فاز باقی مانده به کار خود ادامه می دهد.
     MPCBمی تواند این شرایط را توسط اندازه گیری تفاوت بین ولتاژ فازها تشخیص دهد و موتور را به سرعت در هنگام رخ دادن این شرایط از تغذیه قطع کند. توجه شود که عدم تعادل جریان فاز در سیستم های سه فازی که به طور مجزا بارهای تکفاز را تغذیه می کنند امری عادی است ولی هنگامی که یک مدار سه فاز یک موتور الکتریکی را تغذیه می کند این امر غیرقابل قبول است.
  •  MPCB ها به یک مکانیزم قطع کننده دستی برای قطع تغدیه موتور جهت تعویض یا تعمیرات موتور مجهز شده اند.
  • MPCB ها در رنج وسیع جریانی موجود می باشند و یکی از برترین ویژگی های آنها این است که در بسیاری از مدل های آنها جریان نامی آن قابل تنظیم می باشد. این بدین معنی است که  یک MPCB را می توان برای موتورهایی با ظرفیت های مختلف تنظیم کرد.

 

واژگان اختصاری به کار رفته :

MPCB : Motor Protection Circuit Breaker

CB : Circuit Breaker

منبع :

http://www.electrical4u.com/motor-protection-circuit-breaker

۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰ ۱۷ خرداد ۹۵ ، ۲۲:۳۰
محمود یزدانی

                                                  

ژنراتور دارای ژنراتور مغناطیس دائم(PMG)- تحریک مجزا

ژنراتور مغناطیس دائم (PMG (4,5)) برق تغذیه جهت میدان تحریک (Exciter (3,6)) را تامین می‌کند که این برق توسط تنظیم کننده خودکار ولتاژ (AVR (7)) تنظیم می گردد به طوری که این دستگاه کنترل کننده، سطح تحریک تولید شده برای میدان محرک اصلی ژنراتور را کنترل می کند.

AVR به سیگنال ولتاژ ایجاد شده از سمت سیم پیچ استاتور اصلی (9) ،که از طریق یک ترانسفورماتور ایزوله (8) به آن ارسال می‌گردد، عکس العمل نشان می‌دهد. AVR با کنترل یک توان پایین که همان میدان تحریک  در استاتور تحریک (6) می‌باشد می تواند کنترل یک توان بالا که همان میدان تحریک اصلی القا شده در رتور تحریک (3) است را بدست گیرد. خروجی رتور تحریک توسط دیودهای گردان (2) یکسو شده و به رتور اصلی انتقال داده می شود.

 

معرفی AVR – MX341

 این تنظیم کننده خودکار ولتاژ از نوع تریستوری است و بخشی از یک سیستم  تحریک در ژنراتور بدون جاروبک را تشکیل می دهد. علاوه بر تنظیم ولتاژ ژنراتور،  مدار AVR شامل ویژگی های حفاظتی می باشد تا کنترل قابل اطمینان ایمنی را  برای ژنراتور تضمین کند. برق تحریک از یک ژنراتور مغناطیس دائم تامین می گردد  تا در برابر تداخل فرکانس پایین رادیویی (RFI) و بارهای تریستوری تضمین گردد.

 این AVR به سیم پیچ استاتور اصلی (9) (جهت بررسی ولتاژ خروجی اصلی به  عنوان فیدبک) متصل شده است  و برق تغذیه استاتور تحریک را کنترل می کند و  از این رو نیز میدان تحریک روتور اصلی را نیز جهت ثابت نگه داشتن ولتاژ خروجی  اصلی در محدوده مشخص، کنترل می کند که لذا برای انواع بار، تغییرات سرعت، دما و ضریب توان ژنراتور، به عنوان جبران کننده عمل خواهد کرد. مدار راه اندازی نرم جهت ایجاد ولتاژ خروجی یکنواخت کنترل شده، نیز تامین شده است. یک مدار اندازه گیری فرکانس به طور مداوم خروجی ژنراتور را بررسی می کند و یک حفاظت سرعت پایین (UnderSpeed) برای سیستم تحریک ایجاد می کند که این کار توسط کاهش دادن ولتاژ خروجی ژنراتور متناسب با سرعت، تحت یک آستانه از پیش تنظیم شده قابل تغییر، انجام می شود. ارتقا بیشتر بر این خصوصیت یک نسبت ولتاژ به فرکانس قابل تنظیم است تا زمان جبران فرکانس در دیزل های توربوشارژ شده بهبود یابد.

بیش تحریک کنترل نشده (Uncontrolled Overexcitation) توسط قطع داخلی خروجی AVR به یک مدت زمان ایمن محدود می شود. این وضعیت به صورت لچ شده باقی می ماند تا وقتی که ژنراتور متوقف شود. جهت حفاظت کامل آپشن قطع کننده مدار (CB) وجود دارد که ایزوله کننده مدار در هنگام وقوع یک اتصال کوتاه در برق تجهیز می باشد.

علاوه بر این سرعت دیزل را اندازه گیری می کند و تحت تنظیمات سرعت (Hz) از پیش انتخاب شده، ولتاژ قابل تنظیم با سرعت را فراهم می آورد که در سرعت های پایین دیزل از بیش تحریک شدگی ژنراتور جلوگیری می کند و اثر سوئیچ بار را کاهش می دهد تا وقتی که بار از روی دیزل آزاد گردد.

همچنین این AVR حفاظت بیش تحریک را فراهم می کند که با تاخیر زمانی عمل می کند تا در هنگام تجاوز ولتاژ میدان تحریک ژنراتور آن را تصحیح کند.

 

دیود یکسوکننده ولتاژ رتور تحریک

دیود چرخان یکسوکننده ولتاژ میدان تحریک ( شمای شماره 2 در عکس بالا )

 

ژنراتور مغناطیس دائم (PMG) ( شمای شماره 4 و 5  در عکس بالا )

 

منبع : STAMFORD - manual of HC534F

۱ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰ ۰۸ خرداد ۹۵ ، ۱۴:۴۹
محمود یزدانی

ابزار هدایت به بالای صفحه